TILLGÄNGLIGHET VIKTIGAST NÄR YPV VÄRDERAR SITT SNART 30 ÅR LÅNGA SAMARBETE MED HYDRASPECMA

Produktionsplanering kan vara en verklig utmaning, särskilt för företag som tillverkar kundanpassade lösningar. Om en komponent inte uppfyller kvalitetskraven eller inte finns på plats går tiden snabbt och produktionen äventyras. YPVs avtal med HydraSpecma har dock både underlättat planeringen och resulterat i effektivare produktion. 

När Peter Lundström startade upp Ytterviks PrototypVerkstad (YPV) 1992, i Yttervik utanför Skellefteå, var inriktningen prototyper och produktutveckling. Tidigt såg dock Peter behovet av utrustning till hjullastare och andra entreprenadmaskiner och verksamhetens inriktning ändrades till tillverkning av standardiserade, såväl som kundanpassade produkter. Idag är YPV ett framgångsrikt familjeföretag med många trogna kunder som uppskattar de innovativa lösningarna och goda kvalitén.

All utveckling, konstruktion och produktion görs av YPV. Totalt arbetar tio personer på YPV, varav sju i produktionen. Verkstaden har en fin maskinpark, något som innebär att produktionen har effektiviserats och idag tillverkas cirka 800 produkter per år. Alla moment i tillverkningen görs på plats och enda tjänsten som köps in är blästring. Ett annat undantag är hydrauliken. Ett antal produkter har hydrauliska funktioner och komponenter, vilka levereras av HydraSpecma.

YTTERVIKS PROTOTYPVERKSTAD AB

Ort: Skellefteå, Sverige

Antal anställda: 10 st

Affärsidé: Utveckling och tillverkning av redskap till entreprenadmaskiner

 

Vi har en öppen och bra relation där vi litar på varandra och samarbetar på ett bra sätt. Jag tycker att vi kompletterar varandra på ett bra sätt. HydraSpecma kan hydraulik och utbudet, något som hjälper oss hitta rätt lösning på ett smidigt sätt.

Peter Lundström
VD på YPV

 

 

BRA SAMARBETE FÖRENKLAR PRODUKTIONEN
Redan i slutet av 1990-talet började YPV köpa hydraulik från HydraSpecma. Relationen mellan företagen har vuxit sig stark genom åren. 

-”Vi har en öppen och bra relation där vi litar på varandra och samarbetar på ett bra sätt. Jag tycker att vi kompletterar varandra på ett bra sätt. HydraSpecma kan hydraulik och utbudet, något som hjälper oss hitta rätt lösning på ett smidigt sätt”, säger Peter Lundström, VD på YPV. 

YPVs kontaktperson hos HydraSpecma sedan 20 år tillbaka är Henrik Tornberg, Area Sales Manager. Han har följt företagets utveckling och lärt känna de utmaningar och behov som kan uppstå. 

-”Jag uppskattar samarbetet vi har med YPV. Vi har en bra kommunikation vilket gör att vi kan lösa frågetecken innan de skapar ett problem. De är duktiga konstruktörer och löser det mesta på egen hand men vi finns alltid nära för att diskutera nya bra idéer och lösningar”, säger Henrik. 

AVTAL FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET AV KOMPONENTER 
Samarbetet har resulterat i ett avtal där HydraSpecma lagerhåller komponenter för att kunna garantera hög tillgänglighet.   

-”Tillgänglighet är viktigt för oss. Tidigare åkte vi ofta akut in till HydraSpecma butiken i Skellefteå för att handla sådant vi behövde. Nu har vi löpande avstämningar vilket ger bra koll vad som finns och vad som behövs framåt. Det är både tidsbesparande, enkelt och bekvämt”, berättar Pontus Lundström, konstruktör på YPV. 

Förutom tillgänglighet är kvalitet är viktigt för YPV. I takt med att maskinerna blir större, tyngre och snabbare behöver utrusningen tåla högre påfrestning, utan att oplanerade driftstopp uppstår. Det samma gäller för komponenterna som måste vara av hög kvalitet samt optimerade för applikationen för att inte bli en flaskhals. Senaste året handlade YPV hydraulik för närmare 4 miljoner, framför allt ventiler, cylindrar, slang och ledningskomponenter, som alla måste leva upp till kraven.  

-”Att kunna lita på kvalitén och på vår leverantör är viktigt. Jag vet att HydraSpecma är ett bra, lösningsorienterat team. Har vi upplevt att kvalitén varit svajigt så har de snabbt tagit upp en dialog med tillverkaren och löst problemet. Generellt så ställer vi upp för varandra och löser de utmaningar som uppstår”, säger Peter. 

 

 

Tillgänglighet är viktigt för oss. Tidigare åkte vi ofta akut in till HydraSpecma butiken i Skellefteå för att handla sådant vi behövde. Nu har vi löpande avstämningar vilket ger bra koll vad som finns och vad som behövs framåt. Det är både tidsbesparande, enkelt och bekvämt.

Pontus Lundström
Konstruktör på YPV

 


GENERATIONSSKIFTE NÄSTA STORA FÖRÄNDRING
 
Sedan starten har YPV växt kontinuerligt. Lokalerna har byggts ut sex gånger och i sommar är det återigen dags att bygga ut för att få mer plats för förvaring. Utöver detta är det snart dags för ett generationsskifte då Peter lämnar över till sonen Pontus.

-”Det blir spännande men samtidigt ganska naturligt eftersom jag jobbat här så länge. Jag vill driva företaget vidare i samma anda och säkerställa att utvecklingen och samarbetet med kunder fungerar lika bra som idag”, avslutar Pontus.

 

 

KONTAKT

Henrik Tornberg
Application Project Manager
HydraSpecma Component AB
Tel: +46 910 733221
e-mail: henrik.tornberg@
hydraspecma.com