HYDRASPECMAS TILLGÄNGLIGHET OCH ENGAGEMANG VÄRDESÄTTS MERLINUM UTVECKLAR MORGONDAGENS ELTRUCKAR

Idag är hållbarhet en viktig fråga för alla företag. Det gäller att tänka om och tänka smart för att hitta de lösningar som hjälper oss göra skillnad. Tidigt insåg Merlinum Forklift att eldrivna truckar hjälper företag att bli både mer effektiva och hållbara. Och när utvecklingsresan startades fanns HydraSpecma med för att bidra med sin hydraulikexpertis.

Merlinum Forklift AB startades 2013 av familjen Andersson. Med lång erfarenhet av utveckling av truckar ville de nu skapa ett nytt företag från grunden med fokus på att utveckla moderna truckar av hög kvalitet. Efter noggrant övervägande valde de att fullt ut satsa på elektriska truckar, något det är glada över idag. 2013 var det fortfarande fossila bränslen som gällde till nära 100% men med åren har pendeln svängt och idag ser Merlinum en ökande efterfrågan.

   – Företag är mer miljömedvetna och har krav på sig att minska utsläpp. Då är ett byte till en eldriven truck ett relativt enkelt val. Och när det provat så ser de alla övriga fördelar som eldrift medför, säger Martin Andersson, delägare och grundare av Merlinum Forklift AB.

Eldrift fungerar bra eftersom truckar används inom ett begränsat område och kan köras tills batteriet är helt tomt innan de behöver laddas. Det innebär maximal drifttid och mindre behov att planera laddstoppen. Merlinums truckar är energieffektiva och innebär en bra arbetsmiljö för föraren. Tystare och utan risk för skadliga utsläpp.

MERLINUM FORKLIFT AB

Ort: Ljungby, Sverige

Antal anställda: 14 stycken

Affärsidé: Utvecklar och tillverkar elektriska gaffeltruckar med en lyftkapacitet på 6-16 ton.

Att samarbeta med lokala leverantörer är något av ett signum för oss. HydraSpecma har en site i Ljungby vilket har gett oss fördelar i form av effektiv support och snabba leveranser. De kan även snabbt komma över och själva se för att förstå utmaningen och kunna föreslå en lösning. Det ger i sin tur oss ökad flexibilitet mot vår slutkund.

Martin Andersson
Delägare och grundare av Merlinum Forklift AB

 

PREMIUM TRUCK MED EFFEKTIVA HYDRAULIKLÖSNINGAR
Merlinums truckar är byggda för 6–10 ton och tillhör premium segmentet. Trucken anpassas efter kundens specifika behov med stor fokus på förarkomforten. Förutom de fördelar eldriften ger, så är förarhytten väl tilltagen och innehåller modern utrustning.

   – Vi står för kvalitet och komfort. Arbetsmiljön är viktig och kvalitet lönar sig i form av låg energiförbrukning, ökad effektivitet och lägre servicekostnader, säger Martin.

För att truckarna ska hålla hög kvalitet läggs mycket utvecklingstid på att utveckla varje del och maximera användarvänligheten. Redan från starten samarbetade företaget med HydraSpecma för att ta fram effektiva hydrauliklösningar.

   – HydraSpecma var med som ett bollplank från starten. De var engagerade och bidrog med sin expertis inom hydraulik. Vi har en bra kommunikation och det, i kombination med deras breda produktutbud, gjorde det möjligt att hitta en lösning som hjälper oss maximera effektiviteten, förklarar Martin.Merlinum köper färdiga slangsatser och centralsmörjning från HydraSpecma. Eftersom slutkundernas behov varierar är flexibilitet och närhet till support och komponenter viktigt hos en leverantör. HydraSpecma har en site i Ljungby som kan erbjuda support och snabba leveranser.

   – Att samarbeta med lokala leverantörer är något av ett signum för oss. HydraSpecma har en site i Ljungby vilket har gett oss fördelar i form av effektiv support och snabba leveranser. De kan även snabbt komma över och själva se för att förstå utmaningen och kunna föreslå en lösning. Det ger i sin tur oss ökad flexibilitet mot vår slutkund, konstaterar Martin.

 

HydraSpecma var med som ett bollplank från starten. De var engagerade och bidrog med sin expertis inom hydraulik. Vi har en bra kommunikation och det, i kombination med deras breda produktutbud, gjorde det möjligt att hitta en lösning som hjälper oss maximera effektiviteten.” 

Martin Andersson
Delägare och grundare av Merlinum Forklift AB

 

EXPLODERANDE MARKNAD STÄLLER KRAV PÅ TILLGÄNGLIGHET
För två år sedan flyttade Merlinum in i nya lokaler med gott om utrymme att växa. För företaget är det dock viktigt att växa i lagom takt och säkerställa att kvalitén lever upp till de högt ställda kraven. Målet för 2024 är att producera 40 truckar men att inom kort komma upp i över 200 truckar per år.

I takt med att tillverkningen tar fart blir det allt viktigare att ha komponenter på plats i tid när de behövs. Merlinum har själva ett lager med komponenter på plats men närheten till HydraSpecma innebär en extra trygghet.

   – Tillgänglighet är en viktig konkurrensfördel för oss. HydraSpecma håller också lager och de har tagit fram färdiga pallar med slangsatser till oss så att vi alltid ska ha komponenter hemma. För oss är det värdefullt, vi uppskattar flexibiliteten och det lösningsorienterade sättet att jobba, säger Martin.

TRUCK MED HÖGRE KAPACITET ÖPPNAR UPP NYA MARKNADER
Just nu är Merlinum i sluttampen av utvecklingen av en ny truck, med kapacitet att lyfta 10–16 ton. Trucken kommer lanseras under 2024 och med den öppnar sig en ny målgrupp, vilket innebär stora möjligheter att växa ytterligare. Det som kännetecknar den nya trucken är att den är eldriven med framdrivning och väldigt energieffektiv. För att nå den effektivitet som önskas har Merlinum själva utvecklat det batteri som kommer sitta i de nya truckarna.

   – Vi har höga ambitioner kommer aldrig luta oss tillbaka och vara nöjda. När det inte finns de lösningar vi behöver så utvecklar vi det själva. Det är givetvis tidskrävande men det gör att våra truckar kan leva upp till, och förhoppningsvis överträffa, kundernas förväntningar både idag och imorgon, avslutar Martin.

 

KONTAKT
Henrik Skogsborn
Area Sales Manger
HydraSpecma Component AB
Tel: +46 (0)721 424755
e-mail: henrik.skogsborn@
hydraspecma.com